Lecznicze właściwości domowych nalewek

Lecznicze właściwości domowych nalewek

Zapewne wielu z nas ma babcię, która każdego roku wytwarza nalewki na domowy użytek. Trunki te, poza oczywistymi zaletami typowymi dla alkoholi, mają także liczne właściwości lecznicze i zdrowotne. Co ciekawe, zalety tego typu były już znane ludziom żyjącym w czasach średniowiecznych. Otóż alkohol, którym zalewa się owoce czy zioła, skutecznie wydobywa z nich cenne substancje odżywcze, dodatkowo je konserwując i ułatwiając ich przyswajanie. Domowe nalewki, pite regularnie i w niewielkich ilościach, mogą poprawić stan naszego zdrowia, regulując pracę poszczególnych narządów wewnętrznych.

Układ pokarmowy

Tradycyjna kuchnia polska, mimo iż bardzo smaczna, niestety bywa ciężkostrawna. Jeżeli po obfitym posiłku czujemy się ociężali, powinniśmy wypić kieliszek nalewki sporządzonej z ziół korzennych. Z kolei trunek z jeżyn pomoże osobom cierpiącym na problemy z układem pokarmowym (stymuluje i przyspiesza jego pracę). Natomiast w przypadku zaparć można sięgnąć po nalewkę z aloesu, która poradzi sobie również z nadkwasotą, a trunek z orzecha włoskiego wyeliminuje kłopotliwą biegunkę. Picie nalewek bywa zbawienne również w przypadku naszej wątroby. Trunek z karczocha pobudza wytwarzanie żółci i przyśpiesza jej przepływ, pomagając tym samym w trawieniu spożytych posiłków.

Układ krwionośny

Jeden kieliszek nalewki dziennie może także poprawić pracę naszego układu krwionośnego. Popularna jarzębina pomaga złagodzić stany zapalne żył w kończynach dolnych, a także hemoroidów, wzmacniając przy tym mięsień serca. Pokrzywa posiada silne właściwości krwiotwórcze, jak również działa pozytywnie na układ moczowy oraz poprawia kondycję włosów i paznokci. Jednak prawdziwym rekordzistą w tym przypadku jest czosnek, który nie tylko zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca czy miażdżycy, ale też uniemożliwia powstawanie wrzodów żołądka. Dzięki antyoksydantom w nim zawartym odmładza nasz organizm i zatrzymuje namnażanie się komórek nowotworowych.

Układ odpornościowy

O domowych trunkach mówi się też w kontekście przeziębień oraz grypy, zarówno jeśli chodzi o leczenie, jak i samą profilaktykę. Nalewka malinowa, dzięki działaniu napotnemu, oczyszcza cały organizm z toksyn, zmniejszając również gorączkę. Pigwa, prawdziwa „kopalnia” witaminy C, skutecznie wzmocni naszą odporność, uniemożliwiając złapanie przeziębienia. Natomiast w przypadku kataru czy zapchanych zatok, zbawienna okaże się aronia. Przy silnym ochłodzeniu organizmu warto posiłkować się nalewką z kwiatu czarnego bzu, który ma silne działanie rozgrzewające. Z kolei z bólem gardła poradzi sobie czarna porzeczka.

Produkcja nalewek – co warto wiedzieć?

Jednak aby nalewki domowej produkcji miały rzeczywiste działanie lecznicze, musimy przestrzegać kilku reguł. Przede wszystkim, owoce, które chcemy wykorzystać do stworzenia trunku, powinny być mocno dojrzałe, lecz świeże (unikajmy nadpsutych okazów). Nalewka jest tym skuteczniejsza, im dłużej leżakuje – dlatego najlepsze są takie 3- i 4-letnie. Jednak pamiętajmy, aby przechowywać je w ciemnych butelkach, w miejscu zacienionym, bowiem światło słoneczne im nie służy. Unikajmy także plastikowych butelek – tylko szkło się nadaje do przechowywania tego typu trunków. Nie zapominajmy też, że w celach leczniczych należy pić nie więcej, niż jeden kieliszek nalewki dziennie. Dodatkowe informacje na temat przygotowywania i prozdrowotnego spożywania trunków domowej roboty znajdziesz na portalu internetowym interaktywna.pl.


Article Tags:
Article Categories:
Zdrowie i Uroda
Likes:
0

Recent Posts

Related Posts


Popular Posts

Comments are closed.