Jak wykorzystać susz warzywny w kuchni?

Metodą, która pozwala na korzystanie z warzyw także poza sezonem, jest z pewnością mrożenie. Wystarczy oczyszczone i pokrojone warzywa zamknąć w pojemnikach lub foliowych torebkach i włożyć do zamrażalnika. Jednak ze względu na dość ograniczoną wielkość zamrażarek, które służą do przechowywania także mięsa, nie jest to najlepszy sposób na warzywa.

Czym jest susz warzywny?

Z pomocą przychodzi technologia, która pozwala na obróbkę warzyw poprzez szybkie usunięcie wody z warzyw. To właśnie dzięki niej susz warzywny zachowuje swój aromat, a warzywa – kolor oraz smak. Większość konsumentów kojarzy suszone warzywa jedynie z drobnymi, pokrojonymi na wiórki, warzywami, jakie można dodać do zup.
Tymczasem jako warzywa suszone sprzedawane są także warzywa pokrojone w plastry czy w kostkę. I choć zestaw warzyw suszonych do zup kojarzy się z warzywną mieszanką, to wśród warzyw suszonych dostępne są warzywa pokrojone, pakowane jako jeden rodzaj produktu. Tak się przygotowuje suszoną cebulę czy czosnek, które powszechnie są stosowane jako suszony dodatek smakowy.

Jak wykorzystać suszone warzywa

Susz warzywny można i należy stosować w kuchni, zwłaszcza w sezonie, gdy świeże warzywa są bardzo drogie lub gdy dostęp do nich jest ograniczony. Wówczas suszone warzywa mogą stanowić ciekawą alternatywę dla świeżych warzyw, przy czym należy pamiętać, że do ich podania konieczna jest obróbka termiczna z wykorzystaniem wody.
Do czego zatem można wykorzystać suszone warzywa? Przede wszystkim warto je dodawać do bulionów i wszelkich zup, można nimi wzbogacić smak sosów i dań mięsnych, do których zazwyczaj dodaje się zazwyczaj tylko przyprawy. W ten sam sposób można serwować suszoną cebulę czy czosnek.

Suszyć czy kupić gotowe?

Proces suszenia jest jednym z najbardziej znanych procesów, pozwalających na przetworzenie warzyw. O ile jednak w domach prywatnych suszy się zioła, natkę pietruszki czy grzyby, to raczej nie ma takiej tradycji, aby suszeniu poddawać np. marchew, buraki czerwone czy inne warzywa okopowe.
Gotowe warzywa suszone są dostępne w poręcznych opakowaniach. Dzięki temu, że warzywa są pozbawione wody, można z nich korzystać dłużej, bez obawy, że otwarcie opakowania z warzywami skróci czas ich przechowywania. Suszone warzywa są również odporne na działanie pleśni i grzybów oraz wilgoci, które sprzyjają psuciu żywności.
Artykuł powstał we współpracy ze Spółką suszarniczą Ogrodnik S.A.


Article Tags:
·
Article Categories:
Ciekawe

Recent Posts

Related Posts


Popular Posts

Comments are closed.