Jakie właściwości ma olejek z drzewa herbacianego

Drzewo herbaciane to roślina pochodząca z Australii i wbrew swej nazwie, nie ma zbyt wiele wspólnego z herbatą. Jednak mimo tego odkryto wiele jej prozdrowotnych właściwości, w związku z czym pozyskuje się z jego liści olejek. W jakich sytuacjach warto po niego sięgać? Czy może być składnikiem kosmetyków?

Pochodzenie olejku z drzewa herbacianego

Drzewo herbaciane to inaczej melaleuka skrętolistna, która rośnie najczęściej na terenach podmokłych, na bagnach czy wzdłuż strumieni. Występuje głównie w północno-wschodniej Australii, poza tym nie stwierdzono jej obecności naturalnie poza tym regionem. Drzewo herbaciane ma do 7 m wysokości, a do olejku pozyskuje się jego liście, które przypominają znane nam igły. W rodzimej Australii stosowany jest od dawna, a że często zwracamy się ku naturalnym, skutecznym środkom, to i olejek z drzewa herbacianego dotarł do Europy. Australijczycy stosowali liście do opatrywania ran, co już zdradza niektóre właściwości uzyskanego później olejku.

Właściwości olejku

Ponieważ ludność Australii stosowała liście z melaleuki skrętolistnej, można z tego wywnioskować, iż ma ona działanie antybakteryjne. W istocie tak jest – jednym z jego najczęstszych zastosowań jest leczenie trądziku. Jest to o tyle skuteczny sposób, ponieważ olejek nie wysusza i nie złuszcza skóry. Zaleca się go również na grzybicę stóp, ukąszenia i łojotokowe zapalenie skóry. W przypadku schorzeń skóry olejek z drzewa herbacianego ma za zadanie normalizować pracę gruczołów łojowych oraz działać bakteriobójczo. Z powodu jego silnego działania należy pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze, nie powinny go stosować kobiety w ciąży. Po drugie, w przypadku stosowania zewnętrznego, należy używać go tylko miejscowo i w rozsądnych ilościach.

Olejek herbaciany a higiena jamy ustnej

Prozdrowotne właściwości olejku herbacianego sprawiły, iż jest on również stosowany jako składnik kosmetyków i produktów higienicznych. W przypadku past do zębów, np. firmy Tebodont, ekstrakt z drzewa herbacianego ma za zadanie zastąpić chloroheksydynę. Dlaczego to takie ważne? Chloroheksydyna jest środkiem antyseptycznym, który choć skuteczny, nie może być stosowany dłużej, niż przez dwa tygodnie. Olejek z melaleuki skrętolistnej doskonale ją zastępuje zarówno w pastach z fluorem, jak pozbawionych tego pierwiastka. Olejek bywa również składnikiem płynu do płukania ust, co sprawia, iż świetnie nadaje się on w przypadku przewlekłych chorób przyzębia czy dziąseł. Jednocześnie pomaga utrzymać świeży oddech i nie barwi zębów, a co najważniejsze – jest naturalnym składnikiem.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z https://www.profimed.com/dla-doroslych-naturalne-c4538


Article Tags:
· ·
Article Categories:
Zdrowie i Uroda

Related Posts


Popular Posts

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *