Japonia z kulinarnego punktu widzenia!

Japonia to jedno z najwspanialszych miejsc na Ziemi, pobudzające naszą wyobraźnie i kuszącą licznymi atrakcjami. Cora więcej touroperatorów oferuje wycieczki w ten odległy zakątek świata. Warto poznać to miejsce wszystkimi zmysłami… a na pewno poczuć je na podniebieniu! CO pysznego zjemy w Japonii?

Przede wszystkim sushi!

Japonia bez wątpienia kojarzy nam się z sushi – tradycja jedzenia niewielkich kawałków surowej ryby wraz z dodatkami dotarła do Polski, jednak różnica w smaku czy w sposobie przyrządzania jest ogromna. Podczas pobytu w Japonii poświęćmy każdego dnia nieco czasu na poznawanie lokalnych restauracji, najlepiej tych niewielkich, położonych przy ulicach – znajdziemy w nich doskonałej jakości sushi, dodatki, a co najważniejsze – dowiemy się, że sushi nie musi rujnować naszego portfela!
Kulinarna wycieczka Japonia z pewnością pozytywnie wpłynie na nasz organizm – świeża ryba pełna jest cennych składników odżywczych, mikroelementów.
Innym znanym przysmakiem jest ryba fugu – jedzenie tej ryby przypomina jednak rosyjską ruletkę. Posiada ona bowiem wiele jadu i tylko doświadczeni kucharze są w stanie wybrać kawałki nadające się do jedzenia. Obecnie podawanie tej ryby w japońskich restauracjach jest zabronione prawnie.
Wycieczki Japonia pozwolą nam również zasmakować tempury – to smażone na głębokim oleju owoce morza oraz warzywa (np. korzeń lotosu). Takie przekąski z pewnością przypadną nam do gustu!


Article Categories:
Ciekawe

Related Posts


Popular Posts

Comments are closed.