Jeden lek na wiele chorób

Dieta w życiu człowieka ma ogromne znaczenie dla jego wagi, samopoczucia, zdrowia, wyglądu skóry i ogólnego dobrego stanu organizmu. Z tego względu powinna być ona zbilansowana, a także zawierać jak najwięcej owoców i „zdrowych produktów”. Jakie to produkty?

Zdrowotne właściwości warzyw

Żadna dieta nie może obyć się bez odpowiedniej ilości warzyw. Są one źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika, dodają energii, wspomagają procesy trawienia, a równocześnie są niskokaloryczne i nie zawierają wielu cukrów prostych. Warzywa są bardzo zdrowe, dieta oparta na nich jest idealna zarówno dla osób, które się odchudzają, jak i dla tych chorych na cukrzycę. Mimo wielu przydatnych właściwości rzadko jednak doceniamy znaczenie warzyw w diecie. Na naszych stołach królują warzywa gotowane,, natka które w trakcie obróbki termicznej i wcześniejszego mrożenia pozbywają się składników mineralnych i witamin. Spożywamy zbyt dużo ziemniaków, kapusty, buraków, pomidorów i ogórków, zapominając o zielonych warzywach liściastych, które nie są kaloryczne, a stanowią bardzo wartościowe źródło błonnika, witamin, flawonoidów, a także składników mineralnych. Najlepiej spożywać więc warzywa różnorodne i nieprzetworzone termicznie, zwłaszcza te zupełnie świeże. Najwięcej warzyw powinny jeść małe dzieci, gdyż zawarte w nich związki mogą zapobiec występowaniu w dorosłym życiu nadwagi, próchnicy, cukrzycy i miażdżycy.

Które warzywa jeść?

Każde warzywo jest źródłem innych witamin i mikroelementów, które więc stosować w diecie, aby dostarczyć sobie niezbędnych składników?

Marchew, dynia, soja i fasola

Doskonałym źródłem beta-karotenu są warzywa pomarańczowe, takie jak: marchew i dynia. W organizmie ludzkim beta-karoten wpływa na ładną skórę, odporność i zdrowy wzrok. Aby wspomóc wchłanianie substancji, warto do dyni i marchewki dodać olej roślinny, oliwę lub świeże masło.
Skarbnicę białka roślinnego stanowią rośliny strączkowe – soja i fasola. Mogą one skutecznie zastąpić w diecie mięso i ryby. Te warzywa są również obfite w węglowodany złożone, dzięki czemu wolno się wchłaniają i nie powodują szybkiego uczucia głodu, a także skoków glukozy.

Źródło żelaza, wapnia, potasu, magnezu, witaminy C i E

Dużo żelaza znajduje się w warzywach liściastych – kapuście włoskiej, brukselce, szpinaku czy natce pietruszki. Co więcej, są one także źródłem wapnia. Ziemniaki, pomidory i seler dostarczają organizmowi dużych ilości potasu, a kukurydza groszek i brukselka to skarbnica magnezu. Papryka, natka pietruszki i chrzan będą świetnym składnikiem diety dla osób, które mają duże zapotrzebowanie na witaminę C. Na młody wygląd cery wpływa przede wszystkim witamina E – nazywana też często witaminą młodości. Jej źródłem są zwłaszcza sałata i zielony groszek. Witamina E to także antyoksydant, który niszczy wolne rodniki.

Dla kobiet w ciąży i osób odchudzających się

W diecie kobiet w ciąży niezastąpione będą zielone warzywa liściaste – doskonałe źródło kwasu foliowego.
Dla osób, które stosują dietę odchudzającą, dietetycy szczególnie polecają fasolkę, zielony groszek i marchew, ze względu na ich zawartość błonnika. Zapewnia on uczucie sytości, reguluje poziom glukozy, zapobiega zaparciom, wspomaga prawidłową pracę jelit, a także ma działanie detoksykacyjne. Błonnik może także przyczyniać się do obniżenia poziomu złego cholesterolu.


Article Tags:
·
Article Categories:
Zdrowie i Uroda

Related Posts


Popular Posts

Comments are closed.