Leucyna w diecie i suplementacji

Leucyna uważana jest za jeden z najważniejszych aminokwasów, o ile nie za najważniejszy, który odpowiada za syntezę białek mięśniowych. Można ją spotkać w formie różnych suplementów diety dla osób aktywnych fizycznie. Może to być samodzielny suplement lub wchodzić np. w skład popularnego preparatu o nazwie BCAA. Wielu sportowców choć raz postanowiło zakupić właśnie ten suplement. Jakimi właściwościami cechuje się leucyna?

Leucyna – niezbędny do budowy mięśni aminokwas

Leucyna zaliczana jest do grupy aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm nie potrafi sam zsyntetyzować. Powinna ona być dostarczana każdego dnia z posiłkiem (podobnie jak wszystkie inne aminokwasy egzogenne). Naturalnie leucyna występuje w takich produktach jak jaja, ryby, nabiał, nasiona roślin strączkowych, np. soja czy soczewica czerwona, oraz w mięsie (wołowina, wieprzowina).

Poza tym leucyna, pod względem struktury, jest aminokwasem rozgałęzionym, i razem z innymi takimi aminokwasami (izoleucyna, walina) wchodzi w skład popularnego suplementu BCAA. Istnieje powszechna opinia, iż BCAA może chronić mięśnie przed rozpadem (inaczej ujmując: zapobiega katabolizmowi), nasilać syntezę białek mięśniowych i wpływać na regenerację organizmu. Na chwilę obecną według Australijskiego Instytutu Sportu suplementy BCAA zaliczane są do tzw. grupy B. Oznacza to, iż suplementy, które znajdują się w tej grupie, w niektórych sytuacjach uznawane są za korzystnie działające i z tego powodu można je spożywać. Mimo wszystko wciąż potrzeba więcej badań, aby bez skrupułów kupować suplementy z tej grupy.

Do tej samej grupy został sklasyfikowany suplement zawierający jedynie leucynę. Mimo to ważne jest, iż zalety suplementów z BCAA są raczej wyolbrzymiane. Nadal najlepszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o budowanie masy mięśniowej i zwiększenie syntezy białek mięśniowych, jest stosowanie zwykłej odżywki białkowej, która posiada w swoim składzie cały komplet aminokwasów – zarówno endo-, jak i egzogennych.

Leucyna – działanie przy syntezie białek

Leucyna jest najważniejszym aminokwasem, jeśli chodzi o zwiększenie syntezy białek mięśniowych. Uważa się, iż to właśnie ona jest odpowiedzialna za inicjację tego procesu. Z tego powodu, bardzo ważne jest stosowanie jej odpowiednich dawek.

Leucyna jest odpowiedzialna za rozpoczęcie procesu syntezy białek. Jednak warto zaznaczyć, iż żeby zacząć ten proces, należy dostarczyć do organizmu wszelkich aminokwasów egzogennych. Dlatego istotne jest, aby w czasie diety i suplementacji zadbać przede wszystkim o ogólne, właściwe spożycie białka oraz aminokwasów egzogennych (EAA), a dopiero później skupić swoją uwagę na leucynie czy mniej ważnych suplementach, takich jak BCAA.

Według International Society of sports Nutrition (ISSN), w czasie budowania masy mięśniowej, rekomendowana ilość białka w diecie niezbędna do syntezy białek mięśniowych powinna oscylować w granicach 1,4-2,0 g białka na kilogram masy ciała na dobę – co nie jest ciężkim do uzyskania wynikiem. W przypadku gdy dieta składa się z różnorodnych produktów, nie jest konieczne zastanawianie się nad zakupem dodatkowych suplementów.


Article Tags:
·
Article Categories:
Zdrowie i Uroda

Recent Posts

Related Posts


Popular Posts

venndo.pl tomaszkubis.pl metalowe huśtawki ogrodowe