Solidne noże na lata – jakie wybrać?

Zestaw solidnych noży jest podstawowym kuchennym  wyposażeniem, z którego w kuchni korzystamy niemal codziennie. Kupując nowe noże, warto kierować się kilkoma zasadami. Jakimi? Sprawdź!

Ostrze

Najważniejszym elementem każdego noża jest ostrze. Robocza część noża powinna być twarda, a jednocześnie elastyczna na tyle, aby umożliwiać płynne krojenie pod zróżnicowanym kątem. Parametrem pomagającym określić twardość ostrza jest skala Rockwella. Największą wygodę pracy i precyzję podczas krojenia zapewniają modele posiadające 52-56 HRC. Aby ostrze było odporne na kwasy zawarte w pożywieniu, wilgoć oraz uszkodzenia, warto wybrać modele wykonane ze stali nierdzewnej wzmacnianej molibdenem, chromem lub wanadem (tego typu noże znajdziesz między innymi na stronie gerlach.pl).

Zróżnicowana wielkość

Gotowanie wymaga od nas wykonywania różnych czynności: krojenia, siekania, filetowania, obierania, porcjowania mięsa… Aby każda z tych czynności przebiegała maksymalnie sprawnie i bezpiecznie, niezbędne jest posiadanie w kolekcji noży o zróżnicowanej budowie. Podstawowy zestaw powinien składać się z małego noża do obierania, noża uniwersalnego, noża do filetowania, noża do pieczywa oraz szefa kuchni.

Rękojeść

Kolejnym istotnym elementem świadczącym o jakości noża jest rączka. Aby krojenie, siekanie czy porcjowanie mięsa było w pełni bezpieczne, wybierz modele z dobrze wyprofilowanymi rękojeściami wykonanymi z antypoślizgowych materiałów.

Ostrzenie

Czy wiesz, że profesjonalni szefowie kuchni ostrzą swoje noże codziennie przed rozpoczęciem pracy? W domowych warunkach wystarczy, jeśli będziesz to robił raz na 3-4 tygo dni. W sklepach znajdziesz ostrzałki dedykowane nożom różnego typu. Aby mieć pewność, że twarda ostrzałka nie uszkodzi noża, wybierz odpowiedni model razem ze sprzedawcą.

 

 


Article Tags:
· · · ·
Article Categories:
Dom i Wnętrze

Related Posts


Popular Posts

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *