Gotowanie w starych, przypalonych garnkach może skutecznie zniechęcić do kulinarnych eksperymentów i negatywnie wpłynąć na smak i jakość przyrządzanych potraw. Pewnym sposobem na odzyskanie radości płynącej z gotowania jest inwestycja w wysokiej jakości naczynia. Jakie garnki cieszą się największą popularnością wśród miłośników pichcenia dla najbliższych? Nie mamy wątpliwości – stalowe! Dlaczego warto zainwestować w tego typu naczynia? Sprawdź!
Stal stali nierówna
Podczas wizyty w sklepie lepiej nie zdawać się na przypadek. To, jak garnek będzie sprawował się w kuchni, zależy przede wszystkim od jakości stali użytej do jego produkcji. Zanim udasz się do kasy z nowym, lśniącym garnkiem, zwróć uwagę na znak wytłoczony na ściankach naczynia lub umieszczony na opakowaniu. Największą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania, wysokie temperatury i ostre detergenty wykazuje stal zawierająca w swoim składzie 18% chromu oraz 10% niklu (czyli stal 18/10). Tego typu wyroby wyróżniają się piękną, srebrzystą barwą, mogą być bezpiecznie myte w zmywarkach oraz zapiekane w piekarniku w określonej temperaturze. Co ważne, garnki i patelnie ze stalowym dnem są kompatybilne ze wszystkimi rodzajami kuchenek. Nowoczesne patelnie stalowe z kilkuwarstwowym dnem szybko się nagrzewają i długo utrzymują temperaturę, co pomaga zredukować straty energii.
Gdzie kupić solidne garnki?
Aby mieć pewność, że najświeższy nabytek do kuchni będzie w nienagannym stanie służył przez wiele lat, wybierz produkty dobrej marki oferującej wieloletnią gwarancję. Na polskim rynku niekwestionowanym liderem w produkcji wysokiej klasy wyposażenia kuchennego jest marka Gerlach. Na stronie gerlach.pl znajdziesz szeroki wybór stalowych garnków, które docenili nie tylko amatorzy, ale również profesjonalni szefowie kuchni.