Suszone warzywa – co musisz o nich wiedzieć

Przez lata królowało przekonanie, że jeśli nie wybieramy świeżych produktów, to powinniśmy sięgać po mrożone. Spychaliśmy na boczny tor, suszone warzywa uważając je za produkt gorszy. Ten mit pokutował przez wiele lat, pomimo tego, że nasze babcie właśnie nimi doprawiały najlepsze na świecie rosoły. Warto więc powrócić do suszonych warzyw i poznać ich zalety.

Suszone warzywa — zdrowsze niż myślisz

Mitem jest fakt, że suszone warzywa są pozbawione właściwości odżywczych, a mrożonki mają je zachowane niemal w całości. Jest dokładnie na odwrót! To suszone warzywa dzięki odpowiedniemu procesowi produkcji tracą najmniej witamin i minerałów. Jest w nich nieco mniej witamin z grupy B oraz witaminy C w odniesieniu do świeżych odpowiedników, ale w zestawieniu z produktami poddanymi mrożeniu czy pasteryzacji zdecydowanie wygrywają.
Suszenie warzyw polega na odparowaniu z nich wody, dzięki czemu substancje odżywcze zostają zamknięte w skomasowanej ilości. Proces przebiega w odpowiedniej temperaturze, która nie niszczy dobrych dla naszego zdrowia składników. Tym samym suszone warzywa posiadają praktycznie pełen swój pierwotny profil odżywczy i są bogate w błonnik. Poza tym suszenie hamuje rozwój bakterii, a tym samym susz warzywny jest odporny na grzyby czy pleśń. Co ważne, ten proces produkcji ma istotny wpływ na obniżenie szkodliwych dla zdrowia azotynów.

Do czego pasują suszone warzywa

Odwołując się do tradycyjnej i smacznej kuchni, którą znamy z naszych domów, śmiało można powiedzieć, że suszone warzywa pasują niemal do każdego dania obiadowego. Doskonale podkreślą smak zupy, nadadzą jej pełnego koloru i aromatu. Warto ją dodać zawsze, gdy nasza zupa wydaje się niedoprawiona, lub pozbawiona aromatu warzyw.
Idealnie komponują się także z zapiekankami, sosami, a także mogą być przyprawą do gotowanej kapusty czy bigosu. Słowem — suszone warzywa mogą znaleźć swoje zastosowanie dokładnie tam, gdzie potrzebujemy wyrazistości smaku i szczypty finezji. Mieszanka suszonych warzyw naturalnych, a więc pozbawionych glutaminiany sodu czy sztucznych barwników i aromatów może stać się doskonałą bazą do wielu przypraw. Zmielona z papryką, czosnkiem i solą może być częścią marynaty do mięsa, natomiast po dodaniu do niej ostrych lub orientalnych przypraw będzie pasowała do dań kuchni azjatyckiej.


Article Tags:
·
Article Categories:
Ciekawe

Recent Posts

Related Posts


Popular Posts

Comments are closed.