Suszone warzywa – zdrowe przekąski

Suszone warzywa można otrzymać w prawie każdym sklepie, występują one w wielu formach. Są one przygotowane jako chipsy lub po prostu przyprawy. Jak każdy wie warzywa są bardzo zdrowe, posiadają szereg wartości odżywczych oraz witamin. Spożywanie warzyw wspomaga pracę naszego mózgu, dlatego warto zastąpić słodkie przekąski, suszonymi warzywami.

Jak zrobić chipsy?

Chipsy z suszonych warzyw są dostępne w co drugim sklepie, jednak ich skład nie zawsze jest odpowiedni. Często dodaje się konserwanty oraz nadmiar soli, dlatego warto spróbować zrobić chipsy samemu. Chipsy z marchwi oraz z buraków są bardzo łatwe do przygotowania. Umyte warzywa należy pokroić na cienkie plastry a następnie umieścić w piekarniku. Aby chipsy dobrze smakowały, warto posypać warzywa ulubionymi przyprawami. Piekarnik wystarczy nagrzać do 150 stopni, a warzywa trzymać przez około 40 minut. Po wystygnięciu zdrowe chipsy z suszonych warzyw są gotowe do spożycia.

Domowa bulionetka

Suszenie warzyw, to również dobre rozwiązanie, na domową bulionetkę. Kostki rosołowe to nic innego jak suszone warzywa, które w całość składają się na przyprawę do zup. Niestety większość sklepowych kostek rosołowych, zawiera niepożądane konserwanty oraz inne niezdrowe substancje. Aby mieć kontrolę nad tym co się spożywa, warto samodzielnie stworzyć bulionetkę. Do wykonania domowej kostki rosołowej potrzebne będzie kilka warzyw, w tym marchew, pietruszka, seler, cebula oraz lubczyk. Wszystkie warzywa należy umyć oraz pokroić w cienkie plastry, a następnie wysuszyć na słońcu bądź przy użyciu piekarnika. Aby wygodnie korzystać z tej mieszanki suszonych warzyw, warto je zmielić i traktować jak standardową przyprawę do zup.

Przechowywanie

Bardzo ważne jest aby odpowiednio przechowywać suszone warzywa, dotyczy to samodzielnie wykonanego suszu oraz tych zakupionych w sklepach. Bardzo groźna dla nich jest wilgoć, która w ogromnie szybkim tempie potrafi niekorzystnie wpłynąć na przyprawy oraz chipsy z suszonych warzyw. Dlatego warto zaopatrzyć się w szczelne opakowania, które ograniczają dostęp powietrza do środka. Należy również pamiętać, aby suszone warzywa spożyć w przeciągu kilku miesięcy, tak by nie przekroczyło to jednego roku.

Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką Ogrodnik S.A.


Article Tags:
·
Article Categories:
Ciekawe

Related Posts


Popular Posts

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *