Szukając sposobów na zrzucenie kilku kilogramów oraz na to, aby codzienne posiłki smakowały lepiej warto rozważyć posiłki gotowane na parze. Specjaliści nie mają złudzeń – taki typ jedzenia jest zdecydowanie zdrowszy niż np. posiłki smażone. Wybierzmy nowoczesne garnki do gotowania na parze i zmieńmy nasz jadłospis na lepszy!
Skąd wziąć garnki do gotowania na parze?
Szukając sposobów na wartościowe jedzenie postawmy na gotowanie na parze – umożliwią nam to nowoczesne garnki do gotowania na parze. Znajdziemy je w topowych sklepach z wyposażeniem kuchennym, np. w sklepie Notodo.pl. Nowoczesne garnki oferowane przez najlepszych producentów tworzone są dzisiaj głównie ze stali nierdzewnej 18/10. Taka stal nie odkształca się, nie jest podatna na działanie wilgoci czy pojawianie się korozji. Dodatkowo garnki wyposażone są w cedzaki, lejki, wewnętrzne miarki do odmierzania płynów. Komplety garnków mogą składać się z kilku lub kilkunastu elementów – pamiętajmy, że pokrywki liczone są jako osobne elementy kompletów. Garnki do gotowania na parze to komplety z dodatkowym elementem – naczyniem z niewielki i otworami, które jest kompatybilne z garnkami o różnej średnicy. Aby ugotować na parze ryby lub warzywa wystarczy położyć te produkty spożywcze w naczyniu do gotowania na parze i włożyć je do garnka, na którego dnie znajduje się woda. Garnek przykrywamy pokrywką, załączamy kuchenkę i gotujemy określoną ilość czasu. Ważne jest, aby woda nie dosięgała produktów spożywczych!
Garnki do gotowania na parze – sposób na zdrowie
Jakie produkty stosować do gotowania na parze? Dietetycy wymieniają przede wszystkim warzywa: marchew, brokuły, brukselkę – najlepiej wszystko, co sezonowe. Warto też gotować na parze ulubione ryby czy chude mięso. Garnek do gotowania na parze sprawdzi się też w gotowaniu klusek na parze, tak lubianych przez dzieci.