Czy nowoczesne garnki do gotowania na parze wpłyną na jakość posiłków?

Szukając sposobów na zrzucenie kilku kilogramów oraz na to, aby codzienne posiłki smakowały lepiej warto rozważyć posiłki gotowane na parze. Specjaliści nie mają złudzeń – taki typ jedzenia jest zdecydowanie zdrowszy niż np. posiłki smażone. Wybierzmy nowoczesne garnki do gotowania na parze i zmieńmy nasz jadłospis na lepszy!

Skąd wziąć garnki do gotowania na parze?

Szukając sposobów na wartościowe jedzenie postawmy na gotowanie na parze – umożliwią nam to nowoczesne garnki do gotowania na parze. Znajdziemy je w topowych sklepach z wyposażeniem kuchennym, np. w sklepie gerlach.pl. Nowoczesne garnki oferowane przez najlepszych producentów tworzone są dzisiaj głównie ze stali nierdzewnej 18/10. Taka stal nie odkształca się, nie jest podatna na działanie wilgoci czy pojawianie się korozji. Dodatkowo garnki wyposażone są w cedzaki, lejki, wewnętrzne miarki do odmierzania płynów. Komplety garnków mogą składać się z kilku lub kilkunastu elementów – pamiętajmy, że pokrywki liczone są jako osobne elementy kompletów. Garnki do gotowania na parze to komplety z dodatkowym elementem – naczyniem z niewielki i otworami, które jest kompatybilne z garnkami o różnej średnicy. Aby ugotować na parze ryby lub warzywa wystarczy położyć te produkty spożywcze w naczyniu do gotowania na parze i włożyć je do garnka, na którego dnie znajduje się woda. Garnek przykrywamy pokrywką, załączamy kuchenkę i gotujemy określoną ilość czasu. Ważne jest, aby woda nie dosięgała produktów spożywczych!

Garnki do gotowania na parze – sposób na zdrowie

Jakie produkty stosować do gotowania na parze? Dietetycy wymieniają przede wszystkim warzywa: marchew, brokuły, brukselkę – najlepiej wszystko, co sezonowe. Warto też gotować na parze ulubione ryby czy chude mięso. Garnek do gotowania na parze sprawdzi się też w gotowaniu klusek na parze, tak lubianych przez dzieci.

 

 


Article Tags:
·
Article Categories:
Dom i Wnętrze

Recent Posts

Related Posts


Popular Posts