Karczoch – poznaj jego właściwości prozdrowotne

Karczoch zwyczajny (artichoke) odtruwa i oczyszcza, a przy tym jest bardzo niskokalorycznym warzywem, w związku z czym coraz częściej gości on nie tylko w diecie mającej na celu redukcję wagi, ale również w lecznictwie. Okazał się rośliną wyjątkowo bogatą w cenne substancje, które wspierają poprawne funkcjonowanie organizmu oraz likwidują wiele problemów wynikających ze złej diety, która niekorzystnie wpływa na liczne układy w ciele człowieka. Osoby dbające o wagę oraz zdrowie zdecydowanie powinny sięgnąć po to warzywo.

Karczoch zwyczajny (artichoke) – cudowne warzywo na odchudzanie

Karczochy to wyjątkowo niskokaloryczne warzywa – 100 g zawiera jedynie 47 kalorii, jednak nie jest to jedyny powód, dla którego powinny stać się częścią każdej diety redukcyjnej. Roślina ta zawiera bowiem aż cztery substancje wspomagające proces odchudzania, mianowicie:

Kwas chlorogenowy, który jest antyoksydantem znajdującym się w tkankach roślinnych. Zmniejsza on absorpcję cukrów w przewodzie pokarmowym oraz zmusza organizm do korzystania ze zgromadzonych wcześniej zapasów tłuszczów i węglowodanów.

Niacyna – znana pod nazwą witaminy PP i B3, bierze ona bezpośredni udział w procesie przemiany kwasów tłuszczowych i węglowodanów. Ma to wpływ na przyspieszenie metabolizmu.

Insulina – posiada ona właściwości podobne do błonnika. Ma zdolność do wiązania dużych ilości wody oraz pęcznienia w żołądku – jest to element przyczyniający się do powstania długotrwałego uczucia sytości. Zapobiega również napadom wilczego głodu. Ponadto insulina jest probiotykiem, który stanowi pożywkę dla bakterii jelitowych, korzystnie oddziałujących na system immunologiczny jelita.

Cynaryna – jest ona polecana osobom, które zmagają się ze schorzeniami układu pokarmowego, częstymi zaparciami oraz spowolnionym metabolizmem. To właśnie ona usprawnia proces trawienia oraz kontroluje hormony, które odpowiadają za regulację poziomu cukru we krwi. Cynaryna przyspiesza również metabolizm lipidów w organizmie, dzięki czemu wspiera walkę ze zbędnymi kilogramami.

Właściwości zdrowotne karczocha

Karczoch (artichoke) to nie tylko idealny sposób na odchudzanie, ale również roślina, która wykazuje zbawienny wpływ na wątrobę. Dzieje się tak dzięki pobudzeniu wydzielania żółci, której przepływ kolejno ułatwia. Warzywo to usprawnia także trawienie, oczyszcza wątrobę z toksyn, oraz poprawia funkcjonowanie tego narządu dzięki działaniu hepatoprotekcyjnemu. Jeśli chodzi o cholesterol, karczoch redukuje zbyt wysoki poziom złego i oddziałuje na zmniejszenie trój glicerydów. Ta właściwość karczocha sprawia, iż jako suplement diety jest on zalecany dla osób mających problemy z wątrobą lub tych z podwyższonym poziomem cholesterolu. Nie każdemu może przypaść do gustu to warzywo, dlatego tabletki stanowią idealną alternatywę.


Article Tags:
·
Article Categories:
Zdrowie i Uroda

Recent Posts

Related Posts


Popular Posts